Oud klooster wordt kloppend hart in Walem (Mechelen)
Kloppende kern
Het complex, dat zijn oorsprong vindt in 1867 als school van de zusters van Onze-Lieve-Vrouw van Barmhartigheid, wordt in zijn oorspronkelijke glorie hersteld. De gevels, het dak en de historische trappartijen worden zorgvuldig gerestaureerd. Naast de woningen wordt op het gelijkvloers een horecagelegenheid voorzien. Verder komt er een nieuwe verenigingenzaal die ruimte zal bieden aan 150 personen. De ontwikkelaar streeft ernaar om de omgevingsvergunning eind dit jaar in te dienen. De werkzaamheden starten vermoedelijk begin 2026. “De herontwikkeling van het Oud Klooster is meer dan een bouwproject”, vertelt Bart Somers, burgemeester van Mechelen. “Het is een kans om het hart van Walem nieuw leven in te blazen. Hier komen niet alleen woningen, maar hier wordt ook een plek gecreëerd, waar mensen elkaar kunnen ontmoeten. De combinatie van wonen, horeca en een verenigingszaal geeft Walem de impuls die het nodig heeft. Het hart van Walem krijgt opnieuw een kloppende kern.”
Leefbaarheid versterken
Greet Geypen, schepen van Stedenbouw en Ruimtelijke Ordening, licht toe: “Dit project past in ons beleid om de leefbaarheid van de dorpskernen te versterken zonder in te zetten op grootschalige uitbreiding. Samen met de ontwikkelaar hebben we zorgvuldig gekeken naar wat past binnen het dorpse karakter van Walem. Er werd een evenwichtig plan opgesteld dat aansluit bij de noden van de inwoners en respect toont voor de eigenheid van Walem. De grote verenigingszaal en de horecazaak zijn concrete voorbeelden van hoe we de buurt versterken. Dit project sluit naadloos aan bij onze ambitie om Walem leefbaar en aantrekkelijk te houden. De mix van wonen, horeca, publiek park en verenigingsleven maakt dat dit project een meerwaarde is voor de inwoners van Walem,” aldus Greet Geypen, schepen van Stedenbouw en Ruimtelijke Ordening.
Publiek park en Mariagrot
In het binnengebied bevindt zich een park van bijna 1.900 m² en een Mariagrot. Het park wordt toegankelijk gemaakt voor het publiek, zodat ook buurtbewoners er kunnen verpozen. De Mariagrot blijft behouden en vier bestaande hoogstammige bomen blijven bewaard. Tevens wordt er een speeltuin voorzien. “Een tijdje geleden werden we gecontacteerd door de Walemmakers, een groep geëngageerde en betrokken inwoners van Walem”, vertelt Arthur Orlians, schepen van Monumentenzorg. “Het project kwam samen met hen tot stand, want zij vonden het belangrijk dat er een gemeenschapszaal kwam. Walem telt namelijk veel verenigingen, maar momenteel zoeken ze onderdak in Duffel of andere randgemeentes. In de toekomst kunnen ze hier terecht in dit prachtige gebouw met een rijke geschiedenis, dat gerestaureerd zal worden met respect voor het erfgoed en de historische gevels,” aldus Arthur Orlians, schepen van Monumentenzorg.
Toekomstbestendig
Er komt een ondergrondse parkeergarage met 33 parkeerplaatsen, wat de parkeerdruk op straat zal verminderen. Daarnaast worden er twee deelwagens beschikbaar gesteld voor de buurtbewoners. Verder wordt er een buurtparking aangelegd bij sporthal Arena, waarbij het bestaande basketbalveld behouden blijft. De Muskenstraat wordt heraangelegd en breder gemaakt ter hoogte van het project, wat de doorstroming ten goede zal komen. “Het Oud Klooster is een plek die veel geschiedenis draagt, maar ook veel potentieel voor de toekomst heeft”, besluit Edwin Van Regenmortel van ontwikkelaar Fullerstone. “We willen een plek creëren die toekomstbestendig is. We zagen in het Oud Klooster een unieke kans om iets bijzonders te creëren. Het pand heeft zoveel karakter dat we het belangrijk vinden om dat te behouden, terwijl we het toch een eigentijdse invulling willen geven.”