Groenplaats Antwerpen

In 2025 krijgt de Groenplaats in Antwerpen een grondige make-over. Dankzij een nieuwe, eigentijdse, klimaatrobuuste en toekomstgerichte inrichting wordt het plein een echte ontmoetingsplek voor de Antwerpenaar. Witteveen+Bos en Cross Architecture werkten het technische en architecturale ontwerp uit van de ondergrondse ruimtes en infrastructuur onder de Groenplaats en de aangrenzende straten. Een jaar later kwam ook de bovengrondse infrastructuur van de Groenplaats en de omliggende straten mee in de opdracht.

Hun ontwerp voorziet ondergronds in de renovatie van het premetrostation, een parking die faciliteiten voorziet voor elektrische voertuigen en deelmobiliteit en de bouw van een nieuwe fietsenstalling, die ruimte biedt aan 420 fietsen. De ondergrondse ruimte wordt zo een verlengstuk van de vernieuwde Groenplaats, een plein waar het aangenaam vertoeven is. En waar de verschillende bewoners en bezoekers vlot gebruik maken van de  verschillende verkeersmodi om het centrum te bereiken.

Het ontwerp zet een eenvoudige integraliteit voorop, waarbij de onderbouw wordt beschouwd als een uitnodigend en kwalitatief verlengstuk van de publieke ruimte

Bovenaan komt op het plein een moderne centrale toegang naar de ondergrond, een dubbele rij nieuwe bomen in een rechthoek en nieuwe zitbanken. Binnen de rechthoek krijgt het standbeeld van Rubens een nieuwe plaats en wordt een waterelement toegevoegd. Langs de gevels is er ruimte voor horecazakenterrassen. Op de hoeken van het plein komen toekomstbomen, zodat ook vanuit de omliggende straten groen te zien zal zijn. Toekomstbomen zijn losstaande bomen die alle ruimte krijgen om uit te groeien en zo een plek allure en karakter geven. Ook de omliggende straten worden heraangelegd.

Het ontwerp zet ook hoog in op klimaatadaptatie. Zo worden o.a. twee grote waterbuffers aangelegd en komt er een volledig gescheiden rioolstelsel. Verder werd  een ingenieus ondergronds systeem ontworpen, dat optimale groeicondities garandeert voor volwassen bomen.

Meewerkende partijen
  • Bouwheer
    Stad Antwerpen, De Lijn, Indigo en Water-link
  • Architect
    Cross Architecture
  • Studiebureau
    Witteveen+Bos Belgium
Leveranciers
Laatste projecten
Uitgelicht door de redactie