SWOT op de toekomst: de visie van Christoph Vandenbussche
Wat is volgens jou de grootste uitdaging voor de bouwsector? En hoe moeten we daar best op antwoorden?
Christoph Vandenbussche: “We staan voor een hele resem uitdagingen. Denk maar aan de huidige krapte op de arbeidsmarkt en de ‘war for talent’ … Maar de ongetwijfeld belangrijkste van allemaal is de focus op duurzaamheid. Onze sector is verantwoordelijk voor maar liefst 50 % van de energievraag en 40 % van de CO2-uitstoot. Willen we onze klimaatdoelstellingen behalen, zullen we stevig het gaspedaal moeten indrukken. Maar dan niet letterlijk.”
“Circulariteit zal daarin een erg belangrijke rol spelen. Hoe sneller we met z’n allen de omslag maken naar deze economie, hoe beter. Het is de juiste weg om te bewandelen. Enkel zo kunnen we gebouwen écht duurzaam en toekomstbestendig maken. Aan ons, bedrijven, om mee aan de kar te trekken door te investeren in R&D, in recyclage en herinzetten van materialen, producten en systemen, in koolstofneutrale productieprocessen en bouwoplossingen.”
“Hiernaast is er ook de renovatieproblematiek. Ons land heeft een erg verouderd gebouwenpark en om dit duurzaam en energiezuinig te maken is een enorme inspanning nodig. Volgens de vooropgestelde doelstellingen hebben we daarvoor slechts tijd tot 2050. Willen we hierin slagen, wordt dit politiek best stevig ondersteund. Het verlengen, zelfs verbeteren van de BTW-verlaging wordt in dat opzicht best permanent. Maar het moet nog verder, veel verder. Hierbij dus een oproep aan onze overheden: kom met een stevig maatregelenpakket, er is een sterk signaal nodig!”
In welke technologie of innovatie zie je een grote opportuniteit? Waarom?
Christoph Vandenbussche: “In de verdere digitalisering van de bouwsector. BIM zal steeds belangrijker worden. Niet alleen als nuttige tool bij ontwerp en uitvoering, maar ook na oplevering. De informatie in de modellen zal cruciaal zijn wat betreft onderhoud, herstelling, renovatie, herbestemming en uiteindelijk ook bij de uiteindelijke ontmanteling van een gebouw en het herinzetten van de aanwezige materialen.”
“Om dit te optimaliseren, moeten bouwteams nog nauwer samenwerken. Nu denken we nog teveel in silo’s. Kennisdeling moet de komende jaren vanzelfsprekend en volledig worden. En digitalisering zal daarin een belangrijke versneller zijn. Op die manier komt ‘building as a service’ wel heel dichtbij …”
Op welke speerpunten zet jouw bedrijf momenteel in? Wat wil je daarmee bereiken?
Christoph Vandenbussche: “We willen antwoord bieden op de krapte van de arbeidsmarkt. Dit door stevig in te zetten op het verder digitaliseren en automatiseren van onze interne processen. Ook ons netwerk van Reynaers Partnersnetwerk kan rekenen op ondersteuning. Via een intelligent klantenportaal hoeven ze bijvoorbeeld veel minder mankracht in te zetten voor administratieve taken waardoor ze zich volop kunnen focussen op hun kerntaak. Verder zetten we ook in op innovatieve producten voor prefaboplossingen. Ze verminderen de foutenlast en verhogen de efficiëntie. Waardoor er ook op deze manier minder mankracht aanwezig moet zijn op de werf.”
“En last but not least: we verduurzamen onze productie én onze producten. Om te tonen dat het ons menens is, lanceerden we onze ambitieuze ‘Reynaers Act’ waarbij we vier duurzame peilers definieerden. We willen meewerken aan het realiseren van duurzame gebouwen, door het produceren en beschikbaar stellen van duurzame en circulaire bouwelementen die hun waarde blijven behouden over de hele levenscyclus, we streven naar een duurzame interne werking én willen dit alles realiseren met het grootste respect voor mens en maatschappij.”
Wat zal volgens jou de economische dynamiek zijn in 2024? (verwachtingen op vlak van inflatie, recessie, koopkracht, opdrachten in de bouwsector)
Christoph Vandenbussche: “Dat is de ‘one million dollar question’, niet? We merken op dit moment dat de markt wat aan het afkoelen is. Al is dit geen reden voor paniekvoetbal: de bouwsector is altijd al beïnvloed door de actualiteit, maar nog weinig echt gedestabiliseerd. Al waren de laatste jaren met o.a. corona en de stijgende grondstofprijzen wel pittig.”
“Volgens mij zijn de prijsstijgingen een nieuwe realiteit. Dalen naar hun vroeger niveau zal er niet meer inzitten. Dit omwille van de slinkende beschikbaarheid, de gestegen loonkost, hogere energieprijs … Samen met de inflatie en de hogere interestvoet mondt dit dus nu al uit in een lagere investeringsbereidheid. Daartegenover staat dat er nog een heel gebouwenpark moet verduurzaamd worden. Dat er een renovatietsunami moet komen willen we onze klimaatdoelstellingen halen.”
“Beide systemen zullen elkaar in evenwicht houden … Indien de overheid ten minste hefbomen voorziet om een de verduurzaming interessanter te maken. Naast de Btw-verlaging denk ik zeker ook aan het vereenvoudigen en versnellen van de vergunningsprocedure. Nog eens: we hebben hefbomen nodig!”
Hoe denkt u in 1 tot 3 woorden over:
Circulair bouwen: "toekomstgericht, boordnodig duurzaamheidsstreven"
Bouwmeesters: "overkoepelende visie op ruimtelijke ordening"
AI: "superinteressant indien wettelijk kader"
BIM: "facilitator voor nauwe samenwerking bouwteams"
Ruimtereizen: "for the happy few"
Uitsmijter: waar en hoe woont de mens in 2100?
Christoph Vandenbussche: “Op Mars? Al is 2100 al vrij dichtbij. Eén, misschien twee generaties gebouwen en we zijn er al. Laat ons hopen dat die gebouwen circulair zijn. Wellicht ook compacter, kleiner en in de hoogte. Ze zullen ook antwoorden bieden op de verschillende wijzigende noden in ons leven. Eén ding is zeker: de Belg met de baksteen in zijn maag die smacht naar een grote, alleenstaande woning met tuin … die zal andere dromen moeten nastreven.”