Woning DB

In Westrozebeke werden drie oude gebouwen gesloopt om plaats te maken voor een nieuwe, strak uitgelijnde hoeve met bijgebouwen en een zwembad.

De drie bestaande volumes op het terrein voldeden niet meer aan de huidige comforteisen. De toestand was van dien aard dat enkel een sloop en nieuwbouw mogelijk was. Daarbij kozen de architecten voor een wissel van functies. De nieuwe woning kwam op de plek waar zich vroeger het lange bijgebouw bevond, evenwijdig met de straat. Hierdoor werden zowel oriëntatie als privacy geoptimaliseerd.

In het verlengde van de nieuwe woning, bijna op dezelfde plek waar zich de vorige bevond, kwam een nieuw bijgebouw: het poolhouse. Evenwijdig met de private oprit. Het enige verschil is dat het gebouw 5 meter dieper werd gebouwd. Opnieuw omwille van de privacy én omdat er zo een voortuin met weelderige, streekeigen beplanting kon worden voorzien.

De vroegere verschijningsvorm werd gerespecteerd. Zo werden opnieuw twee lange volumes met gelijkvloers en zadeldak opgetrokken die haaks op elkaar én los van elkaar staan. Verder in de tuin kwam een derde losstaand volume met lager gabarit. De drie volumes vormen een wit geschilderd geheel met donkergrijze daken (in plaats van het vroegere rood). Belangrijk ook is dat alle nieuwbouwvolumes samen kleiner zijn dan de oude volumes.

In de gebouwen werd uitbundig gebruik gemaakt van doorzichten. Hierdoor ontstond een nauwe band tussen de gebouwen en de groene omgeving. Deze verbondenheid werd verder versterkt door het grote overdekte terras en het zwembad.

Meewerkende partijen
 • Bouwheer
  DB
 • Architect
  Declerck-Daels Architecten
 • Ingenieur stabiliteit
  Studiebureau Vangheluwe
 • Ruwbouw
  Demeulenaere Marc
 • Tuinaanleg
  Dewulf Tuinarchitectuur
Laatste projecten
Uitgelicht door de redactie