Kindercampus Theodoor Jette

Kindercampus Theodoor in Jette omvat basisschool Theodoortje, een kinderdagverblijf, scoutslokalen voor De Faunaten en kantoren voor Huis van het Kind en CAW op de site van de VUB. Het multidisciplinaire ontwerpteam van cuypers & Q architecten ontwierp een helder leesbare structuur met een logische routing door een aaneenschakeling van straten, pleinen en informele ontmoetingsplekken.

Bij de opbouw van het vierlagige complex van 5.000 m² op de 17.380 m² grote site, ingebed in het bestaande talud en grenzend aan het Laarbeekbos, werden de schaal en beleving van het gebouw en de omgeving maximaal afgestemd op de gebruikers. Overal werd groen en licht geïntegreerd. Het gebouw staat open voor buurtbewoners en streeft naar een integrale beleving. De aanleg kadert in een masterplan van de verkeersarme en groene site. De campus zocht ook aansluiting bij de beschermde aangrenzende natuurzone NATURA 2000 en integreerde een natuurbelevingsroute in het pedagogische project.

Samen met Cenergie werd een duurzaam voorbeeldgebouw gecreëerd op internationaal vlak. Het ontwerpteam baseerde zich op meetinstrumenten als BREEAM, LEED en GRO. Het energieconcept werd bepaald door een maximale reductie van de vraag en het gebruik van duurzame bronnen om aan de resterende energievraag te voldoen. De bodem bleek geschikt voor een beoveld met warmtepomp, waardoor betonkernactivering (bka) de verwarming en koeling regelt met het oog op een optimaal thermisch winter- en zomercomfort en een minimaal verbruik. Ook de energievraag voor ventilatie en verlichting wordt zoveel mogelijk beperkt. De vraaggestuurde regeling van het ventilatiedebiet op basis van CO2-meting garandeert een hoog comfortniveau en een laag energieverbruik. De warme en onderhoudsarme materialen in aangename kleuren werden gekozen in functie van duurzaamheid en akoestiek. Ze zijn streekeigen, recupereerbaar of gerecycleerd, dragen ecolabels en behoren tot de NIBE klasse 4 of hoger.

De compacte structuur werd zo flexibel mogelijk ingevuld. De daken fungeren als groendaken en verharde en onverharde speelplaatsen om de grondafdruk te verkleinen. Dit passieve en circulaire project fungeerde tevens als testcase voor het gebruik van Augmented Reality (AR) bij de plaatsing van op maat gemaakte projectdeuren. Er kwam een Proof of Concept met de medewerking van Sirris in het kader van de proeftuin ConstructionSite Vision i.s.m. Howest en Buildwise. Omdat de installatie van binnendeuren op grote bouwwerven niet eenvoudig is, zochten de installateurs met een indoor navigatie-app op basis van AR de juiste route naar de plaatsingspunten.

Kindercampus Theodoor ontving in 2017 de Be.exemplary prijs van het Brusselse Gewest als duurzaam voorbeeldgebouw en kreeg een eervolle vermelding op de Belgian Building Awards 2023 in de categorie ‘Sustainability’.

Meewerkende partijen
  • Architect
    cuypers & Q architecten
  • Bouwheer
    Vrije Universiteit Brussel (VUB)
  • Hoofdaannemer
    Houben nv
Laatste projecten
Uitgelicht door de redactie