Brouwerij Lindemans

Dit project betreft de eerste fase van de bouw van een satellietbrouwerij met bijhorende wegen-, omgevings- en rioleringswerken voor Brouwerij Lindemans in het noord-oosten van de gemeente Sint-Pieters-Leeuw, in de deelgemeente Ruisbroek. Het project is intussen opgeleverd.

Architectonische opzet: volume, kleur- en materiaalgebruik

Het ontwerp wordt opgesplitst in twee hoofdvolumes: een productiehal en een publiek toegankelijk kantoorgebouw met grote brouw- en feestzaal, aansluitende functies zoals keukens en opslag, shops, kantoor- en conferentieruimtes en een zeer ruim gedeeltelijk overdekt terras met sociale evenementenruimten. In een volgende fase is een uitbreiding gepland van de opslag- en productiehal achteraan op het perceel.

De twee volumes krijgen een verschillende afwerking. De brouwzaal wordt het 'gezicht' van de brouwerij en krijgt een zeer specifieke architecturale uitwerking. De geometrie van de gevel is een verwijzing naar de afrondingen van de inox silo's die gebruikt worden in de opslag en productie van bier. De gevel is een aaneenschakeling van verticale concave gebogen bakstenen elementen met daarin grote openingen die dienst doen als raam of terrassen. Deze elementen staan op een sokkel van architectonisch beton. Als verwijzing naar oude brouwerijen uit de 19e eeuw en in aansluiting met verschillende bestaande fabrieksgebouwen in de buurt, is er gekozen om met een genuanceerde rood/bruine baksteen te werken. Deze 'klassieke' baksteen wordt verwerkt in een moderne geometrie waardoor er een spanning ontstaat tussen het oude en het nieuwe.

De productiehal is uitgewerkt in geprefabriceerde betonnen sandwichpanelen. De uitstraling van dit gebouw is neutraler en ondergeschikt aan de brouwzaal. Het materiaalpalet van de brouwzaal is beperkt tot baksteen voor de gevel en architectonisch beton voor plint, dekstenen en dorpels. De balustrades worden uitgewerkt in gelakte aluminium of staal. Een derde element is de muur omheen het silo- en tankpark. Dit is architecturaal mee opgenomen in de vormentaal van de brouwzaal. Concaaf gebogen bakstenen gevelelementen in een rood/bruine genuanceerde steen met betonnen plint en deksteen. De meest zichtbare tanken zijn bewust afgewerkt in een hoogwaardig materiaal, inox; dit om de visuele impact te versterken. Zij zullen mee deel uitmaken van 'het gezicht' van de brouwerij.

Binnenin het gebouw wordt deze vormentaal met cilindervormige volumes overgenomen in het liftvolume, de monumentale spiltrap en de grote inkomlobby.

Meewerkende partijen
 • Bouwheer
  Brouwerij Lindemans
 • Architect
  A2D architecture
 • Ingenieur stabiliteit en veiligheidscoördinatie
  D+A NV
 • Aannemer
  Cosimco
Laatste projecten
Uitgelicht door de redactie